backbutton
topmenu left topmenu left
we_logo        Microsoft Embedded
WES2009_logo

  • Felhasználó barát fejlesztő eszközök
  • Speciális beágyazott funkciók, driverek
  • Testre szabható (13000 komponens)
  • 100%-ban Windows XP kompatibilis
  • Nyelvi csomagok
  • Nem kell aktiválni

      A Windows XP Embedded operációs rendszert a Microsoft azon ügyfelek részére készítette, akiknek készülékei magas követelményeket támasztanak egy speciálisan testreszabható operációs rendszerrel szemben. A Windows XP Embedded tartalmaz minden olyan eszközmeghajtót és alkalmazást, amelyet a Microsoft speciálisan a beágyazott készülékek funkcióinak támogatására fejlesztett ki. Több, mint 13.000 komponens érhető el a fejlsztő környezet(Windows Embedded Studio) segítségével. Az operációs rendszer flexibilitását a legjobban a következő két példával szemléltethetjük. A Windows XP Embedded lehet egy 20MByte képfájl, amiben egy XP kernelen futtathatjuk saját alkalmazásunkat, és mondjuk egy FTP szerver fut rajta. Ugyanakkor készíthetünk egy Gigabyte méretű képfájlt is, ami tartalmaz szinte minden komponenst az asztali Windows XP Professionalból. Ez utóbbi a biztosíték arra, hogy a Windows XP-re fejlesztett alkalmazások módosítás nélkül is futtathatóak a Windows XP Embedded operációs rendszeren.


xpe_logo_small

      A lap tetején Windows Embedded Standard 2009 operációs rendszerként említjük a rendszert. Ennek története, hogy a Microsoft 2002-ben adta ki a Windows XP Embedded operációs rendszert. Az idő múlásával egyre több frissítés és szervízcsomag tartozott hozzá, amelyek telepítése hosszadalmasá vált. Ezért 2009-ben új néven, Windows Embedded Standard néven kezdte forgalmazni az összes frissítést tartalmazó Windows XP Embedded operációs rendszert. Apró különbségek léteznek. Például az új Silverlight csak a Windows Embedded Standard-on támogatott. (De azért működik az XP Embedded-en is.)


xpe_logo_small

      Az operációs rendszer készítése alapvetően a következő lépésekből áll:

xpe_process

  • El kell indítani egy plug'n-play Windows operációs rendszert(XPPro, VIsta, 7) a cél gépen, ahova telepíteni szeretnénk a Windows Embedded Standard operációs rendszert. Ezután elindítani a TAP.EXE alkalmazást. Ez egy XML formátumú fájlba menti a hardverről elérhető összes információt.
  • Ezután a fejlsztő rendszert futtató számítógépnél indítunk egy új projektet. Majd néhány kattintással beolvastatjuk az előző pontban generált listát a hardver perifériákról. Hozzáadjuk az alkalmazásunk számára fontos komponenseket(hálózati eszközök, Media Player, Explorer, stb...).
  • A fejlesztő környezet automatikusan megkeresi, hogy milyen komponensek szükségesek a már hozzáadott komponensek hibamentes futtatásához. (Például ha az Eszközkezelőt hozzáadjuk, akkor a Vezérlőpult Rendszer elemét is hozzá fogja adni, hiszen az előfeltétel az Eszközkezelő futtatásához..) Ezután egy gombnyomással generálhatjuk a képfájlt.
  • Már nincs más teendő, csak a képfájlt kell átmásolni a formázott partícióra, és elindítani a Windows Embedded Standard operációs rendszert.
      Joggal felmerülhet a kérdés, hogyan lehet fejben kezelni 13000 komponenst? A Microsoft által definiált példafájlok segítségével például egy kattintással hozzáadhatunk minden komponenst az operációs rendszerhez, amelyek kellenek egy TCP/IP hálózat működéséhez, stb.. Amennyiben ezen mintafájlokat használjuk, akkor akár 1-2 nap alatt el lehet készíteni az első működöképes Windows Embedded Standard operációs rendszerünket. DE ha szeretnénk minden komponenst eltávolítani, amelyek nem szükségesek az alkalmazásunk futtatásához és a lehetőségek szerint testre szabni az operációs rendszert, akkor jó néhány hét gyakorlatra van szükség a fejlesztő környezet biztos használatának elsajátítására. Ezen gyakorlat megszerzése után azonban már gyorsan készíthetünk újabb operációs rendszereket.

Az Elbacom Kft, mint a WindowsEmbedded termékek hivatalos disztribútora várja kérdéseit!

pictures/logo_wep.png images/wes7_logo.png